Pingálunk, pingálgatunk…                1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

 
 gyerekszoba festés, falfestés, gyerekszoba - Micimackós gyerekszoba festés
 Micimackós gyerekszoba festés
gyerekszoba festés, gyerekszoba, falfestés - A száz holdas pagony lakói a gyerekszoba falán
 A száz holdas pagony lakói a gyerekszoba falán
falfestés, gyerekszoba festés - Micimackó és barátai a patakban falfestés
 Micimackó és barátai a patakban falfestés
falfestés, gyerekszoba festés - Mesefal az egész gyerekszoba
 Mesefal az egész gyerekszoba
falfestés, gyerekszoba festés - Száz holdas pagony és annak lakói a gyerekszoba falain
 Száz holdas pagony és annak lakói a gyerekszoba falain
 falfestés, gyerekszoba festés, gyerekszoba - A nagy Ho-Ho-Ho horgász mesefal
 A nagy Ho-Ho-Ho horgász mesefal
 falfestés, gyerekszoba festés - A nagy Ho-Ho-Ho Horgász és barátai a gyerekszoba falán
 A nagy Ho-Ho-Ho Horgász és barátai a gyerekszoba falán
Az ember ősidők óta díszíti, szépíti lakhelyét. Megörökítette a falakon a vadászatokat, jósolt, tanácsot kért az istenektől, jó termésért esedezett, nyomot hagyott maga után. Eleinte az agyagos talajba mártott ujjakkal vagy más eszközzel rajzolt görbe vonalakat a barlang falára, később, a Lascaux-ban felfedezett bölényeket már vörösre és feketére színezte, és oldalról ábrázolta.

Az Altamira-barlangban látható falfestés már plasztikusabb, a figurák sokkal rendezettebben helyezkednek el, a készítők törekedtek a tér érzékeltetésére is. A funkció mellett egyre nagyobb szerepet kapott a díszítés, a faldekoráció, a rajzok egyre stilizáltabbak lettek, és szép lassan már csak azt a célt szolgálta, hogy lakhelyünk minél otthonosabb legyen.
 
6-8 ezer évvel ezelőtt Egyiptomban, Babilóniában és Asszíriában már virágzott a falfestészet, pedig akkor még csak nagyon kevés anyagból lehetett festéket készíteni. Az ókori görögök és rómaiak már igazi művészei voltak a dekorációs falfestésnek. A palotáikban, templomaikban lévő páratlan műalkotások turisták ezreit vonzzák minden évben. A román és a gót építészetben is alkalmazták a művészi falfestést. Csodálatos freskók készültek a templomok falaira, a paloták fogadótermeibe. Az amerikai kontinensen is virágzott a festészet, ám az azték és inka kultúrák jelentős emlékeit elpusztították a barbár hódítók.
 
A reneszánsz az új festési technikák, és a térábrázolás új korszaka. A festők már több perspektívát használtak, megjelent a vonal-, a levegő- és a színperspektíva. A vallási építészet mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapott a világi építészet.
 
Magyarországon a reneszánsz korban vált jelentőssé a tábla- és falfestés. A főrangú paloták fali képeit mind olasz mesterek ihlették, a budavári és az esztergomi paloták falait is mind világi freskók díszítették. Jelentős alkotások még az erdélyi festett kazettás mennyezetek, melyek szorosan összefonódnak a népművészettel.
A falfestés nagyon divatos volt a kevésbé jómódúaknál is. A parasztházak falait kívül és belül is díszítették, elsősorban mértani formák pingálásával. A konyhába, a kamrába, az istállóra, a ház és a pajta utcafrontjára ilyen egyszerűbb motívumok, hullámvonalak és csíkok kerültek. Összetettebb mintázás, virágmotívumos pingálás csak a polgári megrendelésre készült, hivatásos falfestés hatására alakult ki egyes területeken. Később a népi hímzéssel szoros kapcsolatban álló, színes virágmintás falfestés is elterjedt, főként Kalocsa környékén. A pingálás virágkora az 1930-as évek végéig tartott, az 1960-as évekre az utolsó kézi pingálások is eltűntek.

Manapság újra kezd divatba jönni a szoba dekorálása első sorban a gyerekszoba díszítése, amely a kismamák egyik legkedvesebb feladata. Van aki saját kezüleg végzi ezt és vannak, akik szakembert hívnak egy tökéletes gyerekszoba kialakításához, dekorációs festéséhez.

A Pingálók Kreatív Mûhely Kft. segít Önnek abban, hogy csodaországot teremtsen a gyerekszoba lakójának.

Tekintsen meg néhány referencia falfestést, gyerekszoba festést honlapunkon.

KÉRJEN TŐLÜNK IS ÁRAJÁNLATOT ÉS LÁTVÁNYTERVET!

E-mail: gyerekszobafestes@pingalok.hu

 

 

 

Tovább a referenciáink megtekintéséhez »