Gyerekszoba előnyös berendezése
  2009-12-01
thumb_47.jpg
A gyerekek birodalmának kialakítása csecsemőkortól a felnőtté válásig változó igényű és folyamatos feladat.
Minden ember fejlődését erősen befolyásolja, sőt meghatározza a szülő-gyermek kapcsolat és a környezet. Az első ingerek: a megteremtett nyugalom, biztonság, rend, tisztaság, fény, szín, hang – és még sorolhatnánk – felnőttként is elkísérnek mindannyiunkat.

A gyerekszoba lakójának háló-, dolgozó- és vendégszobája is egyben. Ehhez az összetett funkcióhoz legtöbbször kis alapterület társul, gyakran pedig két-három gyermek osztozik rajta. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a gyerekek különneműek. A tervezés tehát alapos megfontolást igényel, ahol figyelembe kell venni praktikus szempontokat, de stílusok, színek megfelelő alkalmazását is.

Kezdjük a helyiség kiválasztásával. Tájolását tekintve ideálisnak a délkeleti, illetve délnyugati fekvés tekinthető. Így derűs és napfényes lesz a helyiség, de elkerülhető a túlzott felmelegedés. Az északi tájolás nem ajánlott, mert rideg és nem éri a napfény. Ügyeljünk arra is, hogy a gyerekek birodalma a lakás nyugodt területére kerüljön, így minden körülmények között biztosított lesz a zavartalan alvás és tanulás. Ebből következik az is, hogy semmiképp sem lehet átjáró szoba.
A gyerekszoba nem felnőttnek készül, erről sok szülő megfeledkezik. Mások a méretek, különösen a kicsik esetében, hiszen ők a padlószint közelében élnek. Félelmetesen nagy, elérhetetlen és veszélyes minden ebből a nézőpontból.

Csecsemőkor
A pár hónapig tartó időszakban szinte csak nyugalomra és anyai szeretetre, gondoskodásra van szükség. Alapbútorként olyan berendezési tárgyakat válasszunk, amelyek bővíthetők, és legalább iskoláskorig kiszolgálják az igényeket. Első és legfontosabb a babaágy. Színe, formája egyéni ízléstől függ, de természetes anyagú matracot válasszunk. Praktikus a pelenkázó használata is, mert kíméli a kismamát, nem kell lehajolnia babaápolás közben. Egy kényelmes fotel is jó szolgálatot tesz szoptatáskor.
Mindenképp gondoskodjunk az általános világításon túl más lámpahelyekről is. Ezek egyike lehet a szoptató-fotel melletti hangulatfényt adó állólámpa, a másik, az éjszakai jelzőfény.

Óvodáskor
Ebben az életkorban a gyerekük idejük nagy részét a padlón játszva töltik. A padló anyaga semmiképp se legyen hideg kő. Lehet padlószőnyeg, parketta, hajópadló vagy parafa, szőnyeggel ellátva. A szőnyeg hátoldalát érdemes ellátni csúszásmentesítővel.

A másik fontos dolog a bútorok elhelyezése. Praktikus, hogy ha a bútorok a falak mentén helyezkedjenek el, hogy megmaradjon a szoba közepén lévő tér a játéknak. A játékok elhelyezésénél fontos, hogy a picik önállóan elővehessék, és el is tudják rakni a holmikat.
A rajzolás, gyurmázás minden kisgyerek kedvelt tevékenységi formája, ehhez nagyon jól letisztítható kisasztalok és székek kaphatók.
Bárhogy is nézzen ki a gyerekszoba, soha ne feledkezzünk meg arról, hogy gyermekeinknek kell benne jól érezni magunkat, mert ezáltal tudnak csak kellő képpen fejlődni, és kreatív energiákkal feltöltődni.

Kapcsolódó cikkek: