Milyen kiságyat válasszunk?
  2009-12-01
thumb_46.jpg
Gyermekünk életének első pár hónapja, tekintve mozgásbeli korlátozottságát is, egy helyhez van kötve - a kiságyhoz. Ebben is bő ám a választék.
Van ugye több matracmagasságú, van pelenkázós, van leengedhető rácsú és van átalakítható kiságy. Mivel a kicsi jó másfél-kétéves koráig biztos, hogy ezt a kiságyat fogja használni, érdemes olyan darabot választani, amelyikben változtatható a matrac magassága. Így amíg kicsi, nem kell túl mélyen, derékletörő módszerekkel behajolni hozzá, viszont később nem kell attól félni, hogy, a kicsi csúnya fejsérülést szerez egy merész és meggondolatlan ugrás miatt.
A leengedhető rács praktikus, de nem elengedhetetlen, tulajdonképpen anya-derékkímélő funkciója van, ellenben mindig kétszeresen oda kell figyelni rá, hogy nehogy leengedve hagyjuk a rácsot, míg ellépünk egy pillanatra a kiságy mellől. A későbbiekben még olyan szempontból is praktikus, hogy a gyerek egyedül közlekedhet ágyból ki- és be.

A pelenkázós kiságyak helytakarékosak, a hátulütőjük azonban, hogy az ágyrész gyakran rövidebb, így a gyerek kevesebb ideig tudja használni. Kislakásba azonban kifejezetten ajánlott.

Az átalakítható darabokat azoknak ajánljuk, akik évekre előre gondolkoznak. Ezek az ágyak többe kerülnek, mint a szimpla kiságyak, ám ahogy nő a gyerek, szétszedhetőek ágyra, komódra, polcra, kisasztalra.
Amire érdemes még odafigyelni: a rácsok ne legyenek túlságosan távol egymástól, mert a gyerek feje könnyedén közéjük szorulhat. Ne tömör legyen az ágydeszka, hanem lyukacsos vagy ágyrácsos, így tud a matrac megfelelően szellőzni. A kiságy lehetőség szerint fából vagy természetes anyagból készüljön, és olyan festékkel, anyagokkal kezeljék csak, amelyek a gyerek egészségére nem károsak.

Kapcsolódó cikkek: