A gyerekszoba kialakítása
  2009-12-01
thumb_41.jpg
A szülővé válás örömeihez hozzátartozik a gyerekszoba kialakítása is. Mitől is jó egy gyerekszoba? Hogyan alakítsunk harmonikus, vidám, inspiráló, ugyanakkor praktikus környezetet a család legapróbb tagja számára?
Az igazán jó gyerekszoba a gyermek növekedését követve folyamatosan átalakul, változik. Lehetőleg ne a legkisebb zug legyen a gyerekszoba, mert amíg a felnőttnek elég egy viszonylag kis hely is alváshoz vagy egy csendes sarok a dolgozónak, addig a kicsik mozgásigénye megkívánja a tágas tereket.

Amikor a csecsemő szobáját rendezzük be, a legfontosabb bútordarabok a rácsoságy, a pelenkázószekrény és egy fotel az édesanya számára. A babaszoba kialakításánál fontos szempont, a bútorok méretei, illetve, hogy azok mobilizálhatóak legyenek. A gyerekszobák berendezésénél tanácsos apró bútorokat választani. A felnőttek számára készült bútorok között rémültnek érzik magukat, akárcsak Lilliput emberei, melynek hatása bizonytalanság, félelem és depresszió lehet.

Már ilyenkor érdemes a csecsemő szobáját úgy kialakítani, hogy az ne legyen túl „babás”, hogy majd a gyermek három-négy éves korában is jól érezze magát a kialakított színek és díszítőmotívumok között.

A zöld és kék színárnyalatok valamennyi gyerekre nyugtatóan hatnak, míg a sárga pasztell változatai fokozzák az agyműködést. Nem kell attól tartanunk, hogy világos hatása ellenére álmatlanságot eredményez.

Amennyiben lehet, tartsuk a szoba közepét üresen, és hagyjuk, hogy azt csináljanak azon a területen, amit kedvük diktál. A kedvenc, mindennap használt játékokat úgy helyezzük el, hogy a kisgyermek ezeket könnyedén elérje. Amennyiben a játék a földön lakik, úgy bármikor kézközelben van, így biztosítja az apróság számára az önálló választás lehetőségét.

Bárhogyan is nézzen ki a gyerekszoba színét és bútorait tekintve, soha ne feledkezzünk meg arról, hogy gyermekeinknek kell benne jól érezni magukat, mert ezáltal tudnak csak kellő képpen fejlődni, és kreatív energiákkal feltöltődni.

Kapcsolódó cikkek: