A jó gyerekágy titka
  2009-09-30
thumb_40.jpg
A gyermek ágyának berendezése és felszerelése sokkal fontosabb, mint sokan gondolják. Nemcsak a csecsemő vagy a gyermek sajátos igényeit kell kielégítenie, hanem bizonyos higiéniai, gondozási és statikai szempontoknak is meg kell felelnie a gyerekágynak (kiságynak, babaágynak).
A gyerekágy (kiságy, babaágy) legyen megbízható anyagból (masszív fa, stabil műanyag), kidolgozása legyen gondos, rácstávolsága legyen megfelelő (legalább 6, legfeljebb 7,5 cm). Ha túl szűkek a rések, könnyen beszorulhat a baba keze vagy lába, ha meg tág, feje átfér úgy, hogy maga már nem tudja visszahúzni. Ha nem elég magas a rács, a felálló kisgyermek kieshet. Ezért ne legyen a matrac sem vastagabb 10 cm-nél. Ne legyen rés a matrac és a rács között, mert beszorulhat a gyermek lába vagy keze. Ne legyenek az ágyon kiálló részek (pl. heveder rögzítésére szolgáló csavarok), ne legyenek zsinegelésveszélyes alkotóelemei. A függőleges rácson ne legyen keresztpánt, mert azon felmászhat a gyermek. Praktikus megoldás, ha a gyerekágyon (kiságy, babaágy) néhány rácsrúd kiszerelhető, mert ezeket ki lehet venni majd akkor, amikor a gyermeknek egyedül is szabad elhagyni az ágyát. Ha az egyik oldal a kényelem kedvéért leengedhető, a gyermek számára hozzáférhetetlen zárószerkezettel kell rendelkeznie.

Milyen a jó gyermekágy (gyerekágy, kiságy, babaágy)?
A vásárlásnál az alábbi szempontokat vegyük figyelembe:

1. Anyag: fa, farost lemez (formaldehidmentes) vagy műanyag; stabil kivitel.
2. A rácsok közti távolság legalább 6, de legfeljebb 7,5 cm; az utolsó rács és az ágy láb- és fejrész közt is ilyen legyen a távolság
3. Sarkok és élek: ne legyen szűk rés vagy kiálló rész, amelyen combfogó vagy –kötő fennakadhatna; a sarkok és az élek legyenek simák, lekerekítettek
4a. A rács felső széléig mért magasság
4b. Az ágybetét legmagasabb állásánál legalább 30 cm, legalsó állásánál legalább 60 cm legyen
5. Vasalások: ellenőrizzük, hogy nem mozdultak-e el
6. A matractartó rács vagy lemez érjen végig, ne legyen rés egyik végén sem
7. Matrac: ne legyen 10 cm-nél magasabb, különben nem elég biztonságosan magas a rács
8. Kimászórés: nagyobb gyermek esetén néhány rácsrudat ki lehet szedni, így nem felül akar kimászni

A matracot tartó alj magassága állítható lehet, a gyermek növekedésével egyre lejjebb lehet engedni a matracot. A gyerekágy (kiságy, babaágy) anyaga a fenti szempontok figyelembevétele után a szülői ízlés dolga. Nem tanácsos régi gyerekágyakat újra használatba venni (ezt legtöbbször nosztalgiából teszik), mert a régi ágyaknak sok veszélyük lehet. Az ágyat világos helyen állítsuk fel, az ablakhoz közel, de úgy, hogy az ablak kinyitásakor ne közvetlenül a csecsemőre áramoljon a levegő. Úgy helyezzük el, hogy a csecsemő a szobán belül jó kilátással rendelkezzék.

Kapcsolódó cikkek: