Milyen alapanyagú bútort válasszunk!
  2009-09-30
thumb_39.jpg
Ha bútort vásárolunk, vagy készíttetünk, mindig gondoljuk végig, mire és főleg mennyi ideig szeretnénk azt a jövőben használni, ezzel gyakorlatilag már el is döntöttük milyen anyag domináljon otthonunkban.
A fa önmagában is változatos alapanyag, különböző az erezetük, és színük, nem beszélve a számtalan pácolási lehetőségről. A tömör fából készült bútorok viszont igen drágák. Ez alól a fenyő kivétel. Bár a piacon szebbnél szebb fenyőbútorok kaphatók, ezeket elsősorban akkor válasszuk, ha nem tervezünk túlságosan hosszú távra. A fenyő ugyanis az egyik legpuhább fafajta, sérülékenysége miatt pár éven belül ajánlatos lecserélni. Vegyük még figyelembe azt is, hogy a fenyőbútorok mozgalmas mintázatuk, erőteljes erezetük miatt többségükben fiatalos hangulat kialakítására alkalmasak.

Inkább borovi, mint luc fenyőből készült termékeket érdemes vásárolnunk, mert az előbbiek minden esetben magasabb minőséget képviselnek.

Bár a fa igen széles körben felhasználható, és melegebb, otthonosabb a helyettesítésére feltalált egyéb matériáknál, vannak olyan területek (elsősorban a konyha, és a fürdőszoba) ahol kevésbé ajánlatos használni. A vizes helyiségek páratartalma alapvetően magasabb más szobákénál, ráadásul a kifröccsenő fürdő-, vagy mosogatóvíz is folyamatosan igénybe veszi a fa felületeket. Ez azt eredményezheti, hogy a fa megszívja magát nedvességgel, megdagad, vagy elvetemedik. A párás levegő hatására lepereghet róla a lakkozás, és akár rohadni is kezdhet. Ezekbe a helyiségekbe ezért kifizetődőbb laminált, vagy olajos festékkel kezelt MDF-ből készült bútorokat választani.

Ha mindenképpen fa bútorra vágyunk, de elfogadható áron, akkor gondolkozzunk el a furnérozott termékeken. Ezek ára lényegesen alacsonyabb, mert nem tömör fából készülnek, viszont külsőre alig látszik a különbség. Ma a piacon a tölgyfurnéros bútorok a legelterjedtebbek. Az ára a szélesebb rétegek számára még az elfogadható kategóriába tartozik, másrészt, finoman erezett, és szépen pácolható. Kiváló alapanyaga az elegáns, illetve a manapság igen divatos „minimal art“ stílusú bútoroknak.
A bükk is általános alapanyaga a furnérozott bútoroknak. A bükk kemény fa, mely gőzölés hatására kiválóan alakítható-, a hajlított favázas, illetve thonet bútorok gyártásának elsődleges alapanyaga.

Napjaink divatja az MDF bútorok. Az MDF a bútorgyártás egy nagyon praktikus alapanyaga, mely szépségét leszámítva a fa valamennyi jó tulajdonságával rendelkezik, ráadásul jóval olcsóbb, és szinte bármilyen bútor készíthető belőle. Az MDF-ből készült bútorok jelenthetik az ideális választást, ha az igényes kivitelezés fontos számunkra, az élő fa látványa azonban nem.

Kapcsolódó cikkek: